فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 0، تابستان 1391)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 0، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان حجازی، روح الله قیطاسی صفحات 9-26
    طبق نظریه چرخه عمر، واحدهای تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر، دارای خصوصیات ریسک متفاوت هستند و ارزشگذاری معیارهای واحد تجاری از سوی بازار سرمایه، به اهمیت نسبی آن معیارها برای واحد تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر بستگی دارد. در این تحقیق این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد که آیا مراحل چرخه عمر باعث واکنش متفاوت بازار سرمایه، به عوامل ریسک عادی می شود؟ و آیا بین قدرت توضیحی عوامل ریسک و تغییر در مراحل چرخه عمر، همگرایی وجود دارد؟ عوامل ریسک عادی مورد مطالعه در این تحقیق نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، اندازه، بتا و اهرم است. جامعه آماری تحقیق، شرکت های غیر مالی بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1383 تا 1389 می باشند. ابتدا واحدهای تجاری عضو جامعه آماری با استفاده از متغیرهای رشد فروش، تغییر در مخارج سرمایه ای و عمر واحد تجاری به سه گروه واحدهای تجاری در حال رشد، بالغ و در حال افول تقسیم شده اند. مدل رگرسیون برازش شده ترکیبی از معیارهای ریسک و عملکرد با بازده سهام است که از مدل قیمت گذاری آربیتراژ اقتباس گردیده است. نتایج نشان می دهد که بازار سرمایه، عوامل ریسک را به طور مساوی قیمت گذاری نمی کند و مربوط بودن ارزش عوامل ریسک مشروط به مراحل چرخه عمر واحد تجاری است. همچنین طبق نتایج آزمون کرامر، بین ضریب تعیین تعدیل شده معیارهای ریسک در واحدهای تجاری در حال رشد و در حال افول با واحدهای تجاری بالغ تفاوت معنادار آماری وجود دارد. ولی این تفاوت آماری بین واحدهای تجاری در حال رشد و در حال افول وجود ندارد.
    کلیدواژگان: چرخه عمر واحد تجاری، ریسک، بازده، مدل قیمت گذاری آربیتراژ
  • جواد رضا زاده، شریف ظاهری صفحات 27-40
    هدف این تحقیق فراهم ساختن شواهد تجربی درباره تفسیر منطقی یا خام بودن محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی اختیاری توسط سرمایه گذاران در بازار سرمایه ایران است. برای این کار اطلاعات مربوط به 79 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1379 تا 1388 جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد: 1) در بازار سرمایه ایران قیمت سهام می تواند سودآوری آتی را پیش بینی کند؛ برای پیش بینی سودآوری آتی، سودآوری جاری نسبت به قیمت سهام، محتوای اطلاعاتی اضافی دارد؛ برای پیش بینی سودآوری آتی، اقلام تعهدی اختیاری نسبت به سودآوری جاری و قیمت سهام، محتوای اطلاعاتی اضافی دارد؛ 2) اقلام تعهدی اختیاری با سطح ریسک سیستماتیک و سطح ریسک ناتوانی مالی شرکت ها رابطه دارد. بنابراین اقلام تعهدی اختیاری بر ارزیابی بازار از ریسک شرکت ها تاثیر دارد. یعنی در بازار سرمایه ایران فرضیه ی سرمایه گذار خام حکم فرماست.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، سودآوری آتی، ریسک سیستماتیک، ریسک ناتوانی مالی
  • غلام رضا سلیمانی امیری، اکرم رام صفحات 41-64
    شرکت ها برای سرمایه گذاری جدید و نیز تامین مالی پروژه های خود احتیاج به منابع مالی دارند و به منظور به حداکثر رساندن ثروت سهامداران، باید بهترین ترکیب منابع یا همان ساختار سرمایه شرکت را مشخص نمایند. چگونگی تامین مالی دارایی های شرکت برای افراد و موسسات ذینفع نیز درخور توجه است و اینکه شرکت ها در خصوص نحوه تامین مالی دارایی های خود چه میزان از بدهی و یا چه میزان از سهام استفاده نموده اند، دارای اهمیت می باشد زیرا این امر بر تصمیمات اعتباردهندگان در ارتباط با آن شرکت اثر خواهد داشت.
    در این پژوهش به بررسی برخی عوامل موثر مانند نقدینگی، ریسک سیستماتیک، قیمت سهام، فرصت های رشد و نوسانات سود بر ساختار مالی شرکت های کوچک و متوسط پرداخته شده است. جهت بررسی فرضیه های پژوهش 82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1388 انتخاب گردیده اند که بر اساس معیارهایی به آن ها شرکت های کوچک و متوسط اطلاق می شود.
    برای سنجش مدل اقتصاد سنجی پژوهش که در قالب مدل داده های ترکیبی(پانل) بررسی گردیده از نرم افزار ای ویوز و همچنین برای اندازه گیری همبستگی میان متغیرها که از ضریب همبستگی پیرسون تعیین شده، از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است.
    نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه معکوس میان متغیرهای نقدینگی و فرصت های رشد با ساختار مالی شرکت های کوچک و متوسط بوده و نیز سایر متغیرهای پژوهش شامل ریسک سیستماتیک، قیمت سهام و نوسانات سود فاقد رابطه معنادار با ساختار مالی شرکت های مذکور بوده اند.
    کلیدواژگان: ساختار مالی، نسبت بدهی، شرکت های کوچک و متوسط
  • کیهان مهام، مصطفی ذوالقدر صفحات 65-87
    هدف از اجرای این تحقیق، بررسی رابطه میان مدیریت ادراک سرمایه گذاران از طریق سود پیش بینی شده توسط مدیریت و مدیریت سود با استفاده از روش های مدیریت اقلام تعهدی اختیاری و مدیریت سود واقعی است. بدین منظور، نمونه ای شامل 85 شرکت در سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب شد و داده های مورد نیاز برای بازه زمانی 1384 تا 1389 استخراج گردید. برای محاسبه اقلام تعهدی اختیاری، از مدل تعدیل شده جونز و به منظور محاسبه مدیریت سود واقعی، از سه روش تسریع زمانبندی فروش، سطح غیر عادی تولید و کاهش غیر عادی هزینه های اختیاری استفاده شد. آزمون فرضیه ها با استفاده از دو روش آزمون مقایسه میانگین ها (t- استیودنت) و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد چنانچه مدیران به سودهای هدف دست نیابند و همچنین در مدیریت سود با محدودیت هایی مواجه شوند، اقدام به گزارش سود پیش بینی شده تهاجمی می کنند. به علاوه، نتایج تحقیق نشان می دهد در شرکتهایی که میزان اقلام تعهدی زیاد است، سود پیش بینی شده توسط مدیریت، ارتباط ارزشی بیشتری در مقایسه با سود حسابداری ندارد. این نتیجه گیری، در مورد شرکتهایی که مدیریت سود واقعی بیشتری را بکار گرفته اند نیز صادق است.
    کلیدواژگان: پیش بینی سود توسط مدیریت، مدیریت اقلام تعهدی، مدیریت سود واقعی، مدیریت ادراک سرمایه گذاران، سود هدف
  • عبدالله خانی، نسیبه صالحی ولاشانی صفحات 88-105
    در این تحقیق، اختلاف دفتری مالیات به عنوان نماینده اقلام تعهدی(اختیاری) سود قبل از مالیات در نظر گرفته شده و با وارد کردن متغیر مذکور در رگرسیون بین رقم سود دوره آتی و ارقام قبل از مالیات دوره جاری برای سود، جریان وجوه نقد و اقلام تعهدی، ثبات این ارقام از طریق تقسیم شرکت ها به شرکت های با اختلاف مالیاتی مثبت (منفی) بالا و شرکت های با اختلاف مالیاتی پایین، مورد آزمون قرار گرفته است.در این پژوهش، نمونه ای شامل 420 سال-شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1382 الی 1389و با استفاده از رگرسیون چند متغیره مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که که ثبات برای دوره جاری ارقام سود، جزء تعهدی و جریان وجوه نقد عملیاتی برای شرکت های بااختلاف مالیاتی دفتری بالا، نسبت به شرکت های با اختلاف مالیات دفتری پایین، کمتر می‍باشد.
    کلیدواژگان: اختلاف دفتری مالیات، ثبات سود آتی، ثبات اقلام تعهدی، ثبات جریان نقدی
  • مهدی مرادی، مصطفی دلدار صفحات 106-124
    وجود سهامداران غیر نهادی تضاد نمایندگی میان مدیریت و مالکیت را به همراه دارد. این تضاد نمایندگی ممکن است منجر به عدم تقارن اطلاعاتی شود و سیاست تقسیم سود شرکتها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر سهامداران غیرنهادی بر سیاست تقسیم سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در واقع، این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که آیا سهامداران غیر نهادی می توانند نقش موثری در سیاست تقسیم سود شرکتها ایفا کنند یا خیر؛ و اگر اینگونه است، این تاثیر چگونه قابل تفسیر است؟ برای پاسخ به این سوال از سه نظریه اصلی تقسیم سود یعنی نظریه نمایندگی، نظریه علامت دهی و نظریه سلسله مراتبی استفاده شده است. نمونه این تحقیق شامل 144 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1389-1380 می باشد. برای آزمون تنها فرضیه تحقیق از مدل توبیت بر مبنای داده های تجمعی استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که بین درصد مالکیت سهامداران غیر نهادی و سیاست تقسیم سود رابطه منفی و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، با افزایش درصد مالکیت سهامداران غیر نهادی، سود تقسیمی شرکتها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سیاست تقسیم سود، سهامداران غیر نهادی، عدم تقارن اطلاعاتی، مدل توبیت
  • علیرضا مهر آذین، امید فروتن، محمد تقی پور، بشیر قبدیان صفحات 125-139
    در عصر حاضر نام و نشان تجاری مناسب عملکرد شرکت را تحت تاثیر قرار داده و یک دارایی اقتصادی اساسی برای سازمان محسوب می شود. ارزش گذاری نام و نشان های تجاری و تعیین میزان ارتباط آن با شاخص های عملکرد از یک سو می تواند به عنوان یک معیار برای ذینفعان سازمان، همچون سهامداران، اعتبار دهندگان، کارکنان و غیره در ارزیابی عملکرد شرکت و از سویی برای استاندارد گذاران، در توجه بیشتر در حوزه اندازه گیری و شناسایی نام و نشان های تجاری و سایر دارایی های نا مشهود در صورت های مالی مفید واقع گردد. در پژوهش حاضر ابتدا نام و نشان های تجاری داخلی (ایجادشده) و خارجی (تحصیل شده) شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شناسایی و با استفاده از مدل های مالی محور ارزش آن ها مورد محاسبه قرار گرفت. سپس به بررسی ارتباط بین ارزش نام و نشان های تجاری و شاخص های عملکرد همچون سود خالص، بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام و بازده فروش پرداخته شد. نتایج حاصل از بررسی ارزش نام و نشان های تجاری و شاخص های عملکرد در بین سال های 1380 تا 1389 حاکی از آن است که بین ارزش نام و نشان های تجاری و تمامی شاخص های عملکرد مورد آزمون، رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده فروش، مدل های مالی محور
|
  • Pages 9-26
    The firm life cycle theory states that the enterprises have different risk characteristics in the different stage of the life cycle and pricing the firm factors by the capital market depends on the relative importance of these factors in different stages of the life cycle. The subject examined in this study is that whether the life cycle stages caused the different capital market reaction to risk factors? And if there is a convergence between the changes in the life cycle stages and risk factor relations? Common risk factors examined here are book value to market value, beta, size and financial leverage. The statistical universe of this study is the nonfinancial firms in Tehran Stock Exchange during the years 1383 to 1389. These enterprises firstly divided into three groups of growing, mature and declining ones by using the sales growth variables, change in capital expenditure and the firm age. The estimated regression model is a combination of the risk factors and performance with stock return which is adapted from the Arbitrage Pricing Theory. These results show that the capital market isn`t pricing the risk factors equally and the value relevance of the risk factors depends on the firm life cycle. Also the Cramer test results show that there is a significant difference between the risk factors` adjusted R-squared of the enterprises in the growth and decline stages with the mature ones. But this difference does not exist between the enterprises in growth and decline stages.
    Keywords: firm life cycle, risk, return, Arbitrage pricing theory
  • Pages 27-40
    This research aims to provide empirical evidence whether investors in the Iranian capital market rationally or naively interpret information content of discretionary accruals. To do this، information about 79 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 1379 to 1388 have been collected and analyzed. The study founds the following: 1) Stock prices can predict future profitability in Iranian companies; current profitability has incremental information relative to stock prices when predicting future profitability; discretionary accruals have incremental information content to current profitability and stock prices when predicting future profitability; and 2) Discretionary accruals are associated with the level of systematic risks and are associated with the level of insolvency risks. Thus، the level of discretionary accruals should have impact on the market valuation of company risk (naive investor hypothesis).
    Keywords: Discretionary Accruals, Future profitability, Systematic risk, Insolvency risk
  • Pages 41-64
    Companies need financial resources for their project financial supply and new investments and choose the best company resources or capital structure to maximize stock holder’s wealth. The way that company supplies asset resources is noticeable for people and interest party companies، so the amount of debt and stock that the company is used for its asset financial supply is important، for this will affect their decisions in relation with company. This research has resorted to investigate some factors such as liquidity، systematic risk، share price، growth opportunities and fluctuations of profit which affect financial structure of SME’s. To examine the research hypothesis، 82 companies that have listed in Tehran stock between 2005 to 2009، according the factors that are called SMEs، have been selected. To examine econometric model which is tested in Panel format Eviews software، and to examine correlation between variables that is determined through coefficient correlation، Spss software is used. The research results show opposite relationship between liquidity and growth opportunities variables and financial structure of SMEs، and also show there is no significant relationship between other research variables (systematic risk، share price and fluctuations of profit) and financial structure of mentioned companies.
    Keywords: Financial structure, debt ratio, Small, medium companies
  • Pages 65-87
    The purpose of this paper is to examine the association between investor perception management through reporting aggressive management earnings forecasts and earnings management through real activities or by manipulating accruals. For this purpose، A sample of 85 firms selected from listed firms in TSE as sample of research، and elicited their data over 1384 – 1389. Modified Jones model was used to estimate the discretionary accruals. Real earnings management is calculated by accelerating sales، increasing production، and reducing discretionary expenses. To test the hypothesis، a t-test and a regression analysis was implemented and statistical analysis done by SPSS17. The aggressiveness of earnings forecasts reporting was measured by the difference between GAAP earnings and management earnings forecasts. The paper finds that manager''s report more aggressively calculated earnings Forecast numbers if they do not meet their earnings targets or they have limited abilities to manage earnings. Also it was found that the gap between the value relevance of GAAP earnings and management earnings forecasts is not smaller for firms with relatively low level of discretionary accruals or real earnings management.
    Keywords: Management earnings forecast, Accruals management, Real earnings management, Investors perception management, Earnings goals
  • Pages 88-105
    Persistence of earnings، accruals and operating cash flows as a qualitative characteristic can effect on information risk. Research literatures indicate that book-tax difference may influence assessment of investors about future earnings persistence. Management may use tax calculation for earnings management purposes and as a result of this action may reduce earnings persistent. In the other words، book-tax differences may be informative about discretion of management in the accruals. In this research، we investigate the impact or role of the level of book-tax differences on the persistence of earnings، accruals، and cash flows. The research sample is based on the 70 active firms listed on Tehran Stock Exchange for the period 1382 to 1389 and we also applied multi regression for hypotheses analysis. The Findings of the research is similar as the research literature. The results indicate that in the general، the persistent for the firm-years with large book-tax differences is less than for the firm-years with small book-tax differences.
    Keywords: book, tax differences, earnings persistence, accruals, operating cash flows
  • Pages 106-124
    Existence non-institution shareholders، created agency conflict between management and ownership. This agency conflict may lead to information asymmetry and put to impact corporate dividend policy. The main objective of this study is investigation of effect of the non-institution shareholders on dividend policy in companies listed in Tehran Stock Exchange. Indeed، this study seeks to answer this question whether non-institutional shareholders can to play efficiency role in corporate dividend policy، and if so، how this effect can be interpreted? To answer this question used of three the dividend main theories namely agency theory، signaling theory، pecking order theory. Our sample included 144 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period are 1389-1380. We used Tobit Model based on cumulative data to test the research hypothesis. Our findings this study indicate that exists significant and negative relationship between ownership Percent non-institution shareholders and dividend policy. Indeed، with increasing ownership Percent non-institution shareholders، decreases corporate dividend.
    Keywords: Dividend Policy, Non, institution Shareholders, Information Asymmetry, Tobit Model
  • Pages 125-139
    Now days a suitable Trademark can influence the firm performance and it is considered as a fundamental economic asset for the firm. On one hand valuing and determining the relationship between Trademarks and performance measures can aid stakeholders such as stockholders، creditors، employees and etc، to better assess firm performance and on the other hand it can assist standard setters in measuring and recognizing issues related to business Trademarks and other intangible assets in financial statements. The first step in this research was to select acquired and developed brands from listed companies of Tehran Stock Exchange and computing their value via financial model. The next step was to assess the relationship between the brand’s value and performance measures such as Net income، ROA، ROE and ROS. The results in ten year time (between 2000 till 2010) shows a significant and direct relationship between the value of Trademarks and all mentioned performance measures (net income، return on assets، return on sale and return on equity).
    Keywords: Return on assets, Return on equity, Return on sale, financial model